Zomerschoenen, Slippers en Sandalen voor de zomer 2019

zomerse regen aan het strand Na een zeer warme start van de maand mei, waar we al van zomerse temperaturen konden genieten, doen de ijsheiligen hun naam eer aan en wordt het een stuk kouder weer. Op het moment dat we dit artikel schrijven komt de regen in grote delen van Europa al met bakken tegelijk uit de hemel en voor Nederland zijn de voorspellingen ook niet fraai. In de Alpen wordt de komende dagen zelfs tot op een hoogte van 1000 meter, sneeuw verwacht.

Laten we het zo zeggen, de zomer lijkt weer aardig ver weg.

Natuurlijk is het nog veel te vroeg om nu al te kunnen zeggen hoe de zomer wordt, maar door weersinvloeden vanaf de andere kant van de Atlantische Oceaan, verwachten diverse meteorologen toch wel een zeer afwisselende zomer, met natte dagen, en zeer warme en zonnige dagen, maar ook zij geven daarbij wel aan dat het nog erg vroeg is om echt een voorspelling te kunnen doen.

Maar afgaande van de Oostenrijkse weerdienst ZAMG, gloort er wel hoop aan de horizon. En nu zal je waarschijnlijk denken wat dat met Nederland of andere vakantiebestemmingen te maken heeft, maar dat is snel verklaard.

ZAMG geeft geen weersverwachting voor de komende zomer, maar wel een grove prognose. En dat doen ze niet zomaar, want de laatste jaren zaten ze daar toch voor een 95% op het juiste spoor. En een dergelijke langetermijnverwachting wordt iedere maand afgegeven voor de komende drie maanden, wat erg lang is.

Ze kunnen natuurlijk nu nog niet aangeven of het een zonnige zomer wordt, maar wel hoe de temperatuurontwikkeling naar alle verwachting zal worden.

Volgens ZAMG zal mei vrij normaal verlopen, ietwat te warm. In de maanden juni en juli, de zomervakantiemaand bij uitstek, is de verwachting compleet anders. Men verwacht 60% kans op te warm weer. En dat is natuurlijk voor alle vakantiegangers goed nieuws.

Overigens is dit natuurlijk de verwachting voor het Alpengebied, en dus midden Europa. Hoe deze ontwikkeling in de kustregio's wordt, kan ZAMG natuurlijk niet zeggen. Daarvoor kunnen we wel een blik werpen op de voorspellingen van het climate predicition center. Daar zien we voor de zomer een voorspelling van gemiddelde temperaturen en pas voor de nazomer een hogere temperatuur dan gemiddeld. Let wel ook dit zijn lange termijn voorspellingen met een hoge onnauwkeurigheid, daarnaast gaat het om gemiddelden, een maand juli die niet afwijkt van het gemiddelde kan best bestaan uit twee weken super warm zomerweer en twee weken te lage temperaturen. Onderstaande afbeelding geeft de afwijking van het langjarige gemiddelde voor de maanden juni - augustus, wit is geen afwijking, blauw is kouder, oranje is warmer, klik voor meer en groter.

Afwijking temperatuur

Ook de invloed van El Nino, die naar alle verwachting droogte zal veroorzaken in Spanje, Portugal en vooral Afrika, en waarschijnlijk in grote delen van Amerika veel te nat weer.

Met het oog op de juiste kleding meenemen op vakantie, en het juiste schoeisel mee nemen, wordt het dus wat lastig. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor de juiste vakantiebestemming.

Zo te zien zal het Alpengebied, en het Zuidoosten van Zuid-Europa tamelijk warm worden, Spanje en Portugal kan zomaar eens veel te warm worden, terwijl Noord-Europa waarschijnlijk erg nat zal worden.

De juiste zomerschoenen meenemen

Afhankelijk van waar je precies de vakantie gaat doorbrengen de komende zomer, neem zowel dichte schoenen mee voor als het te nat wordt. En als het weer het toelaat, dan wil je toch ook wel graag makkelijke en open zomerschoenen bij je hebben.